Gulai Gajeboh

Bahan :

750 gram Daging yang berlemak dipotong-potong
1500 ml Santan encer
100 gram Gajih sapi
100 ml Minyak goreng
3 biji Cengkeh
1 batang Kayu manis
3 biji Kapulaga putih
2 batang Serai
1/2 lembar Daun kunyit
5 sdm Bawang goreng
1 sdm Garam
4 sdm Minyak goreng untuk menumis

Ketupat secukupnya

Bumbu yang dihaluskan :
3 buah Cabe merah
4 siung Bawang putih
4 buah Bawang merah
1/2 sdm Ketumbar
1/2 sdt jinten
1/2 sdt Adas manis
1 sdt Lada
2 cm Jahe
2 cm Lengkuas
3 cm Kunyit
3 biji Kemiri

Cara membuat :

Rebus daging beserta air, cengkeh, kayu manis, kapulaga, bunga peka, daun
jeruk, serai, kunyit dan garam hingga 1/2 matang.
Tumis bumbu yang dihaluskan dengan minyak goreng hingga harum dan matang,
masukkan pada rebusan daging, kecilkan api, masak hingga semuanya empuk dan
kuah hingga sedikit dan mengental.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...